Subscribe to Zinmag Tribune
Subscribe to Zinmag Tribune
Subscribe to Zinmag Tribune by mail
Bianca Dragusanu
Cancan: Bianca si Bote in pat si cu Lavinia
Sanziana Buruiana
Cancan:S-au batut pe sutiene
Loredana Chivu
Cancan: Loredana Chivu are iubit generos
drasius
Libertatea: Vanatorul de violatori, otravit?

A murit Ion Dolanescu

20:15 Scris de cgc

sursa: Cotidianul.ro

ion dolanescu a muritA murit Ion Dolanescu. Nu, nu este o gluma. Doar 65 de ani a trait probabil cel mai iubit interpret de muzica populara de la noi. Cantaretul a incetat din viata in casa sa din Bucuresti, in ciuda eforturilor medicilor de-al resuscita.
Echipa de interventie care s-a deplasat acasa la Ion Dolanescu, l-a gasit pe acesta in stop cardio-respirator. Au incercat resuscitarea "Maestrului", insa fara nici un rezultat, astfel ca la ora 16:15 s-a constatat decesul.
“Era bine, nu a dat nici un semn că ar fi ceva în neregulă. S-a ridicat ulterior din pat. A căzut şi nu s-a mai ridicat”, a declarat o sursă din apropierea artistului.
Irina Loghin, prietenă şi colegă de breaslă a cântăreţului, a povestit, pentru NewsIn, că Dolănescu se afla la masă, în locuinţa sa, alături de un preot, i s-a făcut rău şi s-a retras în dormitor. "Sunt înmărmurită şi nu-mi vine să cred că s-a dus. Mă doare sufletul. Nu-mi revin. S-a dus un nume mare, un talent unic", a spus Loghin. Surse din anturajul artistului spun că Dolănescu suferea de afecţiuni cardiace.

Ion Dolănescu s-a născut într-o comună de lângă Târgovişte, într-o familie în care toţi cântau. Debutează de mic la Căminul Cultural din localitate, iar talentul îi este răsplătit fiind pus să dirijeze corul şcolii. La 18 ani urcă pe scena Casei de Cultură din Târgovişte. Tot în acea perioadă ajunge să colaboreze în câteva concerte cu Maria Tănase. Idolul său a fost însă Maria Lătăreţu, a cărei voce încearcă să o imite în copilărie.

Este ajutat de Ioana Radu să intre în circuitul de concerte, iar în anii ’70 ajunge în graţiile familiei dictatoriale, cântându-i romanţe lui Nicolae Ceauşescu.

Deşi la finele anilor ’60 este deja însurat, nu pregetă să le curteze pe Irina Loghin şi pe Maria Ciobanu. În cele din urmă divorţează de Iustina Băluţeanu pentru a se recăsători cu “Ciocârlia” muzicii populare româneşti. După ce cântă o vreme în renumitul Ansamblu “Ciocârlia”, desfiinţarea acestuia îl obligă să se mute la Ansamblul “Doina” al Armatei. Duetele cu Maria Ciobanu sunt tot mai cerute, una dintre primele piese de succes ale celor doi artişti de muzică populară fiind hăulitul “Au, lele, vino-ncoa!”. Relaţia va dura însă puţini ani.


Ion Dolănescu nu s-a limitat să interpreteze doar piese din regiunea sa, Oltenia. “Am cântece din toate zonele ţării: geamparale, doine, balade şi sârbe. Am un disc numai cu doine şi balade. În repertoriul meu se găsesc şi cântece de petrecere, dar şi romanţe, scrise de mine”, povestea Ion Dolănescu. Crezul artistului, devenit după 2000 politician înregimentat la PRM, a fost tot timpul că virtuozitatea muzicală nu poate fi învăţată, ci o ai sau nu “în sânge”.

Ion Dolănescu

Data şi locul naşterii: ianuarie 1944, în satul Perşinari din judeţul Dâmboviţa.

Urmează cursurile Şcolii Populare de Artă.

Se căsătoreşte cu Maria Ciobanu în jurul vârstei de 30 de ani, alături de care va interpreta piese populare de succes. Devine apropiat al familiei Ceauşescu, dar în anii ’80 cade în dizgraţia familiei prezidenţiale. Deputat al Partidului România Mare şi membru al Comisiei pentru cultură în mandatul 2000-2004. În ultimii ani s-a întors tot mai vădit la religie, construindu-şi un altar în casă şi dorind să facă studii de teologie.


DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE !



CLICK AICI PENTRU A LASA UN COMENTARIU !
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "A murit Ion Dolanescu"

CLIPUL ZILEI




Mail :
blogul_lui_cgc@yahoo.com

id : blogul_lui_cgc